Massage

Du har bara en kropp - den ska hålla resten av livet. Ta hand om den!

  Ulrikas

Massage & FriskvårdVad är massage och vad är det bra för?Jag ger klassisk svensk massage, lymfmassage, taktil massage och bindvävsmassage.


I den klassiska massagen behandlas kroppens mjukdelar, dvs muskler och bindväv, med strykningar, knådningar, tryck och töjningar. Det leder till större genomblödning i musklerna och tänjer muskelhinnorna, vilket främjar läkning, lindrar smärta och ökar rörligheten. Om musklerna och dess omgivande faschia är mycket stela använder jag ibland koppningsmassage som ett komplement för att ytterligare öka genomblödningen i musklerna.


Lymfmassagen påverkar kroppens lymfflöde och minskar svullnader och vätskeansamlingar.


I taktil massage använder man sig av ytliga strykningar på huden och "boar in" kroppen i mjuka filtar för att stärka kroppsuppfattningen. Massagen kan även ges utanpå kläderna, även om direkt hudkontakt ger bättre resultat.


Bindvävsmassage behandlar kroppens fascia och man mjukar upp bindväven genom relativt ytliga drag i kroppens bindvävsstråk, vilket ger ökad rörlighet och bättre cirkulation i kroppen.


Vid all beröring frisätts kroppens hormon oxytocin, som får oss att må bra. Vi slappnar av, blodtrycket sänks, immunförsvaret stärks, koncentrationsförmågan ökar, för att nämna några goda effekter. 

Massage kan ges i förebyggande syfte för att förhindra spännings- och sjukdomstillstånd i muskulatur, mjukdelar och leder.


Massage kan ges när skada har inträffat. Rygg, nacke och axlar är vanliga områden som belastas mycket, både vid stillasittande arbete, t ex framför datorn, och vid tunga lyft och monotont fysiskt arbete. Många har besvär med t ex musarm, trötthetskänsla i ländryggen, spända axlar, stel nacke mm. Massage är ett utmärkt komplement vid rehabiliterande åtgärder, där t ex mobilisering av leder, träning och stretchning av olika muskelgrupper kan ingå.

Massage kan ges för ren avslappning i form av lättare klassisk hel- och halvkroppsmassage och ansiktsmassage. Att få "bara vara", vila och bli omhändertagen. En möjlighet till andhämtning och avkoppling från allt som oroar och driver på, där du får vara i centrum en stund. Vid stort behov av avslappning, när det känns som kroppen konstant går på högvarv kan jag ge taktil massage. Taktil massage är en mycket lugn och ytlig massage, som stimulerar beröringsreceptorerna i huden, och därigenom ger smärtlindring och djup avslappning. Den är även mycket bra för människor i situationer där beröring är en bristvara, t ex inom äldreomsorgen, eller för att lugna oroliga barn, lindra smärta inom vården eller ge förlamade människor tillbaka sin kroppsuppfattning.

 

 

Lymfmassage

 

I kroppen finns lymfsystemet, vars viktigaste uppgifter är att bekämpa infektioner och transportera bort skadade och döda celler, bakterier och andra slaggprodukter från hud, fettvävnad och muskler. Ett dåligt fungerande lymfsystem kan medföra svullnad i vissa kroppsdelar pga att lymfvätska samlas i vävnaden (ödem), irritation av vävnader, t ex pga gamla skador och ärr, som kan ge en inflammatorisk reaktion och värk, ett försvagat immunförsvar mm. Fibroser, dvs förtätningar i fettvävnaden där bindväv, hud och slaggprodukter vuxit ihop, t ex runt knän, vrister, "gäddhäng", "tjurnacke" etc, orsakar stopp i lymfflödet, vilket i sin tur kan ge svullnad. Även t ex efter ett kirurgiskt ingrepp, strålbehandling eller fysiskt trauma. Lymfsystemet arbetar sämre vid stress och chock. När man kopplar av och mår bra fungerar lymfsystemet bättre.

 

Med lymfmassage kan man förbättra lymfsystemets funktion genom att jobba bort fibroser och få fart på lymfflödet i kroppen. Det gör man genom stimulering av lymfnoderna (det man i dagligt tal kallar lymfkörtlar), strykningar över hela kroppen i lymfflödets riktning och massage och koppning där det är stopp.

 

Fibromyalgi, restless legs, muskelreumatism, celluliter, sömnsvårigheter, yrsel, huvudvärk, domningar i fingrar och armar, sendrag/kramp i benen, svullnad runt hälsenan, hälsporre, kramp och smärta runt revbenen, värk och stelhet i kroppen, frusenhetskänsla, lätt att få träningsvärk, huvudvärk/värk och svullnad i ben och rygg efter träning, svullen, svårt att minska i vikt, lätt för att bli förkyld, bihåleproblem, influensasymtom/värk och stelhet i kroppen, oro/stress i kroppen och svårt att slappna av, stel och öm efter att man varit stilla eller sovit, ryggskott, får inget gjort, är långsam, känner sig tjock är tillstånd som kan vara symtom på ett trögt lymfsystem.

 

Mer info se www.totalexpansion.se

 

 

Zonterapi

 

Kroppens delar finns representerade i olika zoner i fötterna. Genom att stimulera dessa startar man en självläkningsprocess i kroppen. Samtidigt får man ofta en utrensande effekt där kroppen gör sig av med "skräp", gifter som lagrats i kroppen, t ex gammal medicin efter en antibiotikakur. Jag kan även använda den som ett komplement vid t ex en massagebehandling av ryggen. Jag arbetar med hjälp av fingrarna, inga hårda tryck med tummen eller en pinne rakt in i foten, och behandlingen upplevs mest som behaglig även om tryck på problemområden kan göra mer eller mindre ont.

 

 

 

Kinesiotape/Rehabtejpning

 

 

Vid skada, svullnad eller inflammation i en muskel kan man använda kinesiotape, som är en mjukare, mer elastisk tape jämfört med "vanlig" sporttape, och har egenskaper som liknar hudens vad gäller tjocklek och flexibilitet. Tapen fungerar som en andra hud, som lyfter din hud och muskelfascian på det skadade området. Därmed förbättras blodcirkulationen och lymfsystemet får hjälp att transportera bort vävnadsvätska och blodansamlingar, t ex vid inflammation, ödem eller områden med smärtproblematik. Det påskyndar kroppens egen läkningsprocess. Tapen minskar smärta vid nervinklämning, genom att trycket på nervändar och smärtreceptorer minskar. Tapen ger stöd utan att hindra kroppens rörelsemönster pga sin elasticitet.