Ulrika

Du har bara en kropp - den ska hålla resten av livet. Ta hand om den!

  Ulrikas

Massage & Friskvård


Vem är jag?

En kvinna i sina bästa år som älskar livet med dess med- och motgångar, möten med positiva människor och känslan av att må bra! För det behöver man hitta stunder av lugn, kunna bara vara i nuet, och ta hand om sin kropp och själ.


Jag är utbildad socionom, men har tröttnat på att jobba i motvind, och har därför valt att ändra yrkesinriktning. Jag har jobbat som socialsekreterare, ungdomskonsulent, varit hemma med småbarn, jobbat med äldreomsorg, byggnadskonstruktionsritning, äventyrsguidning, mc-tillbehörsförsäljning och lokalvård. Jag har utbildat mig inom naturvetenskap, media och socialt arbete.


Av en slump föll sen intresset på massage och jag utbildade mig till massageterapeut hos MT Utveckling & Friskvård i Falun. Jag har svårt för kontorsjobb och tycker om att jobba med kroppen. Att kunna behandla olika muskelproblem är både spännande och inspirerande, och massage har dessutom många andra positiva effekter. Att kunna ge en annan människa smärtlindring, ökad rörlighet, en stund av beröring och avslappning, känns bra.


Jag är övertygad om att det blir allt viktigare med återhämtning i det stressiga liv många människor lever idag, och jag hoppas att fler bryr sig mer om att ta hand om sig själv och sin kropp. Det blir än viktigare att ha en kropp som fungerar för att kunna göra det man vill och måste. Massage kan vara ett sätt att förebygga problem och varva ner.

Jag har även lärt mig grunderna i zonterapi, där man genom att behandla zoner på fötterna kan påverka hela kroppen, t ex muskler, leder och mag- och tarmkanalen. Taktil massage, en beröringsteknik som ger djup avslappning, smärtlindring och bättre kroppsuppfattning, genom stimulering av kroppens känselreceptorer. Lymfmassage, som ger kroppens lymfsystem en skjuts, vilket minskar vätskeansamling och tröghet i kroppen, stärker immunförsvaret och ger en skön avslappning på ett lite annorlunda sätt än genom klassisk massage. Reiki healing, en japansk beröringsteknik, som ökar livsenergin, stärker immunförsvaret och ger stressreducering och avslappning. Bindvävsmassage som lugnar nervsystemet och löser upp förtätad bindväv.

I övrigt så älskar jag uteliv och rörelse, vilket för mig innebär att vistas utomhus - där äventyret består av allt från att gå i skogen, paddla kajak, fixa på gården, odla, bygga, åka långfärdsskridskor eller motorcykel (fast nu har jag sålt min pärla och saknar den enormt emellanåt!), eller bara sitta och njuta i solen! Naturens läkande kraft är vetenskapligt bevisad, men jag har känt mig helad av naturen sedan jag var liten. Ett av mina starkaste minnen från tidiga semestrar var att stå på en klippa vid havet i Bohuslän och "känna livet i mig"! Jag måste röra på mig och få träning i form av löpning, skidåkning och orientering, men det har blivit alldeles för lite av det mesta pga ett krånglande diskbråck. Det har blivit mer styrketräning, yoga och skaka rumpa i form av zumba istället! Jag behöver också sitta och fnula över en kopp kaffe eller ett glas vin med mina nära och kära, eller alldeles på egen hand. Att sitta och "tomglo" är underskattat! Jag har också upptäckt vilken bra källa till avslappning, fokus och smidighet yoga är. Att måla, snickra och renovera, hitta lösningar på tekniska problem, virka, är sätt att hålla hjärnan aktiv och ge utlopp för min kreativitet.


Jag brukar säga som Pippi Långstrump:

"Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag helt säkert!" ;)

Jag går min egen väg genom livet. Det är kanske inte alltid den enklaste vägen, men det är definitivt den mest tillfredsställande och lärorika. Vid det här laget har jag skaffat mig en hel del erfarenheter som går att dra nytta av i olika sammanhang, och i slutändan tror jag även att jag genom dem kan pusha andra på ett eller annat sätt.


Jag är nyfiken och tycker om att lära mig nya saker. Jag vill utforska olika behandlingsformer och kroppens förmåga att läka sig själv, rena livsmedel, vikten av vilken attityd man har till med- och motgångar etc, och tänja mina egna gränser. Jag vill visa vikten av att ta hand om kropp och själ, hur viktiga pauserna i livet är, lugnet och harmonin, och möjligheten att gå sin egen väg i livet. Hur viktigt samspelet med andra människor är, liksom glädjen och förmågan att se det goda och det vackra. Och vikten av att stanna upp och se de små sakerna i tillvaron. Daggen i gräset, ekorrens ungar, fullmånen i augusti. Jag vill visa att genom naturupplevelser kan människan hitta tillbaka till tystnaden och den storslagna känslan av att vara en liten del av något mycket större, och släppa stressen och en del av alla måsten. Men också hur viktigt ett leende, några vänliga ord och en klapp på axeln är.


 

Utbildning:

Diplomerad Massageterapeut, MT Utveckling & Friskvård Falun 2008-2009

Taktil massage, Taktipro Grund 2013

Kraniosakral terapi, intro - Jörgen Tranberg 2017

Reiki 1 - Jessica Gröger 2017

 

Kurser i Dala Massageteams regi:

Behandling av bäcken och ländrygg (Revolving) - Claes Wallenberg, naprapat 2010

Behandling av axlar och skuldror (Revolving) - Claes Wallenberg, naprapat 2011

Strain & Counterstrain bröst-, länd- och korsrygg - Kjell Lindkvist & Ann-Marie Nilert 2012

Kinesiology Tapeing samt Koppningsmetod Lymf-/ödemteknik - Tony Ohlsson 2012

Zonterapi - en introduktion - Gerd Lekman, Axelsons 2013

Lymfmassage och egenvård - Bebe Gransten 2014

Hanna Somatics, introduktionskurs - Alf Strandberg 2016

Bindvävsmassage, steg 1 - Eva Rask, Axelsons 2018-19

Funktionell rörelseterapi/Mobilisering av bäcken och ländrygg - Naprapat Johan Ringvall 2019